VMBO B/K (Vakcollege)

Leer jij door ervaringen op te doen in de praktijk? Vind je het leuk om samen te ontwerpen, koken, verzorgen, bouwen of iets te verkopen? Wil je graag zelf aan de slag en je handen uit de mouwen steken? Dan is vmbo B/K écht iets voor jou! In Sneek noemen we deze richting Vakcollege. Een beroepsgerichte opleiding waar je theorie en praktijk combineert.

De nadruk van de opleiding ligt op beroepsgericht onderwijs en leren over bijvoorbeeld bouwbedrijven, installateurs, zorginstellingen, kinderopvang, winkels of restaurants. In de eerste klas maak je kennis met de richtingen van het vmbo B/K door veel beroepsgerichte lessen te volgen. Je bezoekt bedrijven en krijgt gastlessen. In Sneek maak je in het tweede jaar een keuze voor Techniek & Vakmanschap of Mens & Dienstverlening.

Techniek & Vakmanschap

Deze opleiding is bedoeld voor leerlingen die graag dingen maken, ontwerpen, repareren, iets in elkaar willen zetten en daar beter in willen worden. Je leert er bijvoorbeeld lassen, frezen, draaien, houtbewerken, metselen of van alles over elektrotechniek en installatietechniek. Hoe werkt het? Wat doet het? Hoe maak je dat? Hoe werk je veilig? Jou uitdagen om op een eigentijdse en betekenisvolle manier een product te bedenken, te ontwerpen, te maken en te presenteren. Daar gaat het om bij Techniek & Vakmanschap. In het tweede jaar kun je je verder specialiseren in de profielen Produceren, Installeren en Energie (PIE) of Bouw, Wonen en Interieur (BWI). Bekijk hier een video over T&V.

Mens & Dienstverlenen

Deze richting is dé opleiding voor leerlingen die al weten dat zij later met mensen willen werken. Dit kan op allerlei gebieden; bijvoorbeeld in de zorg, de recreatie of de dienstverlenen. Je leert er bijvoorbeeld koken, serveren, bakken, verzorgen, ontwerpen en ondernemen. In het tweede jaar kun je je verder specialiseren in de profielen Zorg & Welzijn (Z&W), Economie & Ondernemen (E&O) of Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR). Bekijk hier een video over M&D.

Profielen

Wil je meer informatie en video’s bekijken over de profielen die csg Bogerman aanbiedt in de bovenbouw van het vmbo?

Bekijk hieronder welke keuze je wanneer kunt maken binnen het Vakcollege in Sneek:

Bovenbouw

Wil je meer informatie over het Vakcollege in de bovenbouw? Neem dan contact op met de afdelingsleider Vakcollege Herjan Reuten via HDJReuten@csgbogerman.nl. Wil je in de bovenbouw instromen? Neem dan contact op met decaan Laura Plaumann via LPlaumann@cvo-zwfryslan.nl.

Een kijkje nemen in de keuken?

Bekijk onze online activiteiten

“Voor echte doeners, leren in de praktijk!”

Neem contact met ons op