Taalryk-onderwijs

Durf jij het aan? Taalryk staat voor meertalig voortgezet onderwijs. Dit betekent dat je een deel van je vakken in het Engels, Fries en Nederlands krijgt. Tijdens de lessen spreek je bijvoorbeeld Engels met je klasgenoten en je docenten. Dat is in het begin misschien een beetje gek, maar na een poosje ben je hier helemaal aan gewend! Taalryk-scholen helpen je hier graag bij zodat je straks klaar bent voor een toekomst als wereldburger.

Het leren van een vreemde taal geeft je zelfvertrouwen een boost

Natuurlijk is het handig als je op vakantie een woordje kan meespreken. Maar daarnaast is het ‘onder de knie’ hebben van talen ook steeds belangrijker in onze internationaal georiënteerde maatschappij. Wanneer je meerdere (vreemde) talen spreekt, heb je meer carrièrekansen. En, nog veel belangrijker, het leren van een nieuwe taal geeft je zelfvertrouwen een boost! 

Wat kun je verwachten? 

Op csg Bogerman (locatie Koudum en Balk) wordt er volop gewerkt aan de vorm van Taalryk-onderwijs.

Alle leerlingen krijgen te maken met Taalryk en hebben daar profijt van op de volgende manier:  

  • In alle klassen is er extra aandacht voor Fries, Nederlands en Engels, maar ook Duits en Frans doen mee! Er kan gebruik gemaakt worden van taalsteun (studio & mwu).
  • In de onderbouw krijgen alle klassen taalrijke projecten aangeboden tijdens workshops (talentstroom)
  • Alle klassen kunnen rekenen op culturele klassenuitjes of praktische opdrachten met een taal-twist. 
  • Een schoolopdracht kun je soms inleveren voor twee vakken, omdat docenten samenwerken. Zo kun je bijvoorbeeld een verslag voor biologie uitwerken in het Fries. Zo krijg je op één verslag, twee cijfers.
  • Zit je in een havo/vwo-klas? Dan kun je verwachten dat jij en je klasgenoten Fries en Engels spreken tijdens deze vakken. Ook sluit je klas havo/vwo 2 af met een mini-examen Fries en Engels waarvoor je een certificaat krijgt!

(Taalryk is een groeiend project binnen onze school en kan dus nog veranderen.) 

“Dichtbij huis naar school? Voel je thuis!”

Neem contact met ons op